Colegiul Național Decebal Deva – Centru de Excelență în Tehnologia Informației (CETI)
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a desemnat Colegiul Național Decebal Deva – Centru de Excelenţă în Tehnologia Informaţiei (CETI). Astfel, colegiul nostru face parte dintr-un proiect amplu, denumit:
,,Promovarea şi susţinerea excelenţei în educaţie prin dezvoltarea competenţelor în disciplina Tehnologia Informaţiei”
Acesta este derulat cu sprijinul Guvernului Japoniei. Din județul Hunedoara și Colegiul Național Aurel Vlaicu a fost desemnat CETI, în prima faza a selecției. Cele două colegii hunedorene au îndeplinit criteriile de performanță stabilite de catre MEN.
Felicitări elevilor și profesorilor decebaliști pentru rezultatele de excepție înregistrate în ultimii ani la Olimpiadele și concursurile naționale și internaționale de informatică! Ele au facut posibilă desemnarea Colegiului Național Decebal Deva – Centru de Excelență în Tehnologia Informației (CETI). Elevii decebaliști vor avea parte de o pregãtire avansatã, calificatã și centrată pe aptitudinile și nevoile lor de instruire, respectiv pe stimularea creativității, lucruri care reprezintă unul dintre scopurile acestui proiect.
,,Proiectul are ca obiectiv asigurarea condiţiilor optime de pregătire şi dezvoltare a elevilor din clasele IX – XIII capabili de performanţe înalte (profil matematică – informatică), prin înfiinţarea şi operaţionalizarea a 60 de Centre de Excelenţă în Tehnologia Informaţiei”, se precizează într-un comunicat de presă al MEN.
Prin acest proiect, fiecare centru va beneficia de un laborator IT dotat cu 26 calculatoare performante şi de o tablă interactivă. Fiecare unitate școlară desemnata CETI trebuie să asigure condiţii optime pentru funcționarea acestor centre și să transmită ISJ Hunedoara , să îşi asume un program deschis de cel puţin 10 ore/săptămână adresat copiilor din comunitate interesaţi să participe la activităţi, pe o durată de cel puţin doi ani de la data punerii în funcţiune a centrului.
În cadrul programului, partenerul din Japonia va asigura pregătirea și formarea a 10 profesori la nivel local care vor fi considerați persoane-resursă și care vor realiza activităţi de pregătire cu propriii elevi, pe baza cunoştinţelor asimilate în cadrul programului de instruire.
Proiectul se va desfășura după modelul japonez de a preda această disciplină și are la bază necesitatea înfiinţării în ţara noastră a unor licee-CETI care să ofere elevilor o pregătire avansată, calificată şi centrată pe aptitudinile şi nevoile lor de instruire, respectiv pe stimularea creativităţii.