Colegiul National Decebal - Deva

Colegiul National Decebal - Deva

EMail Imprimare

Lista de evenimente

Eveniment 

Titlu:
Sărbătoarea Sfântului Martin
Data:
12.11.2012 - 12.11.2012 
Categorie:
General

Descriere eveniment

Sărbătoarea Sfântului Martin la Colegiul Naţional „Decebal“Ziua Sfântului Martin este sărbătoarea lui Martin de Tours, fixată în calendarul catolic și protestant la data de 11 noiembrie. În Europa Centrală acest obicei are forme diferite, dar în principal constă într-o procesiune cu cântece despre Sf. Martin și o masă festivă, înaintea postului Crăciunului. Acest obicei provine din lumea antică, din Imperiul Bizantin, în care creștinii sărbătoreau Ziua Sfântului Martin ca pe ultima mare sărbătoare de dinaintea postului de 40 de zile al Crăciunului. În seara zilei de Sf. Martin (în germană Martinstag) are loc în Europa Apuseană o procesiune a copiilor, în care aceștia parcurg un anumit traseu având lămpașe în mâini și cântând cântecul lui Martin (în germană Martinslied).

Pentru elevii care studiază în limba germană, sărbătoarea Martinstag este prilej de bucurie.

Toţi elevii cuceriți de cultura germană îşi gătesc sălile de clasă, aleg cântecele adecvate sărbătorii şi confecționează lămpăşele.

Luni 12 noiembrie a.c. la ora 17.00, în faţă Colegiului (vis - a - vis de cofetaria Arta), cei mai mici decebalişti împreună cu părinţii lor se vor întâlni şi vor porni într-o procesiune cu lămpăşele, înspre centrul oraşului cântând cântecul lui Martin.prof. dr. Florin ILIEŞ
Directorul Colegiului Naţional „Decebal“