Colegiul National Decebal - Deva

Colegiul National Decebal - Deva

PDF Imprimare Email

 

Erasmus

 

 

În perioada 26 iunie – 6 iulie 2017, elevii și profesorii Colegiului Naţional Decebal au participat la programul Erasmus+ cu titlul « Apprendre et découvrir la citoyenneté européenne à partir de l'image et du numérique », care s-a desfăşurat în Franţa, la Centrul de Cultură Europeană din Saint-Jean d’Angély, alături de parteneri din Luxemburg (Lenster Lycée, Junglister) şi Franţa (Lycée Louis Audouin Dubreuil, Saint- Jean d’Angély). În impunătoarea clădire a fostei Abbaye Royale, au avut loc diverse activităţi corelate cu tema proiectului, de la conferinţe, la ateliere de lucru, jocuri şi excursii care au asigurat atât cadrul teoretic cât şi punerea în practică a noţiunilor asimilate în domeniul cinematografiei şi al imaginii.
Conferinţele susţinute de Xavier Kawa-Topor – Image et réalité, şi Laurent Makowec împreună cu Bertrant Desormeaux – Présentation du projet Arc Archives au oferit o nouă perspectivă asupra înţelegerii imaginilor, asupra reprezentărilor şi a valenţelor acestora în cadrul dezvoltării artelor vizuale în Europa.
Atelierele propuse au completat noţiunile teoretice, elevii având ocazia să lucreze în echipe mixte alături de colegii lor din Franţa şi Luxemburg, tehnici de mashup, tehnici de realizare a documentarelor şi pocket film, activităţi care s-au încheiat cu prezentarea creaţiilor artistice ale grupelor. De asemenea, vizitarea Pôle de l’image Magélis din Angoulême a oferit noi informaţii despre evoluţia imaginilor prin prezentarea celor mai moderne echipamente de proiecţie cinematografică şi de animaţie computerizată.
Printre beneficiile proiectului amintim şi latura culturală care a ajutat, pe de o parte, la depăşirea barierelor lingvistice, la înţelegerea şi demontarea stereotipurilor legate de ceilalţi şi pe de altă parte la aflarea unor detalii istorico-geografice importante. Astfel, trebuie amintită vizita şi prezentarea Abbaye Royale, vizitarea Aquarium-ului şi a oraşului La Rochelle, cunoscut atât datorită portului şi a ieşirii la Oceanul Atlantic, cât şi a Festivalului de Film, aflat anul acesta la a 45-a ediţie.
După încheierea programului, grupul de elevi, îndrumat de doamnele profesoare Corina Dâncan, Daniela Stan şi Maria Balea a completat tabloul acestei experienţe printr-un periplu parizian de două zile în care au fost punctate obiective reprezentative pentru cultura şi civilizaţia Franţei: Muzeul Luvru, Grădinile Tuileries, Champs Elysées, Arcul de Triumf, Champs de Mars, Turnul Eiffel, Notre Dame de Paris, Cartierul latin, Centrul Beaubourg, Universitea Sorbona, Pantheonul, Grădinile Luxemburgheze, Centrul Georges Pompidou, Atelierul Brâncuşi, Grande Arche de la Défense, cartierul Montmartre şi catedrala Sacré Cœur. La întoarcere, vom aminti scurta vizită la Notre Dame de Reims, impunătoarea catedrală a încoronării regilor Franţei şi popasul în Luxemburg, cu vizita centrului istoric şi a catedralei.
Dovedindu-se un real câştig educaţional şi cultural, acest proiect este încă un exemplu care ilustrează preocuparea Colegiului nostru pentru activităţi de cooperare internaţională, care să asigure o dimensiune europeană educării şi formării elevilor săi.

Felicitări dragi elevi și profesori, sunt mândru de voi!

 

                                                   prof.dr. Marin Florin ILIEŞ

                                           Directorul Colegiului Naţional Decebal Deva