Colegiul National Decebal - Deva

Colegiul National Decebal - Deva

Doi decebalisti-cetăţeni de onoare ai Devei PDF Imprimare Email

 

Consiliul Local Deva a hotărât:

 

Doi decebalişti, aparţinând unor generaţii diferite, sunt cetăţeni de onoare ai Devei Şcoala decebalistă îşi confirmă încă odată valoarea nealterată de-a lungul timpului, capacitatea de a modela, încă de pe băncile sale, personalităţi complexe, creative şi libere, elite intelectuale, oameni deschişi spre cunoaştere şi cultură. Consiliul Local Deva, în şedinţa de astăzi, 27 februarie a.c., din iniţiativa primarului municipiului Deva, Petru Mărginean a hotărât acordarea titlului de cetăţean de onoare părintelui academician Mircea Păcurariu precum şi cineastului român Adrian Sitaru. Absolvent al Colegiului Naţional „Decebal” – promoţia 1951, părintele academician Mircea Păcurariu se numără printre elitele ştiinţifice şi cultural-ecleziastice româneşti. Pentru remarcabila activitate culturală, didactică şi bisericească, profesorul Mircea Păcurariu a fost ales, la 24 octombrie 1997, membru corespondent al Academiei Române. Mircea Păcurariu este pentru noi, profesorii şi elevii decebalişti, un părinte a cărui smerenie a sporit odată cu fiecare treaptă pe care a urcat-o în viaţă, un învăţător care şi-a pus cu pricepere amprenta asupra a zeci de generaţii de studenţi, un dăruitor de izvoare prin opera ce însumează la un loc peste 800 de titluri.

Festivitatea de acordare a diplomei de cetăţean de Onoare al municipiului Deva, părintelui academician Mircea Păcurariu, va avea loc în data de 7 martie 2013 la ora 11.30, în sala de festivităţi „Jean Monnet“ a Colegiului Naţional „Decebal“ Deva.

Cineastul Adrian Sitaru, absolvent al Colegiului Naţional „Decebal“ , promoţia 1990 este autorul mai multor scurt-metraje și filme pentru televiziune, dintre care cel mai cunoscut, „Valuri” (2007) a fost răsplătit cu multiple premii. Printre altele, a fost colaborator al lui Costa Gavras la realizarea filmului "Amen." (2002). Primul său lung-metraj, „Pescuit sportiv”, pentru care semnează scenariul și regia, a fost lansat în 2008, și selecționat la festivalele din Toronto, Palm Springs, Estoril și în competiția oficială a festivalului „Premiers Plans” din Angers (Franța), ediția 2009.
În 2010, scurt-metrajul "Colivia" a fost decernat cu premiul serviciului german de schimburi academice (DAAD) în cadrul celei de-a șaizecea ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale). Pelicula face parte dintr-un proiect de lung-metraj intitulat Domestic.

Festivitatea de acordare a diplomei de Cetăţean de Onoare al municipiului Deva, domnului Adrian Sitaru, va avea loc în data de 15 martie 2013, la ora 19.00 în sala Teatrului de artă Deva, eveniment prilejuit şi de premiera naţională a filmului artistic Domestic.

prof.dr. Florin ILIEŞ directorul Colegiului Naţional „Decebal“