COLEGIUL NAŢIONAL “DECEBAL” DEVA

~ Forum intern destinat discuţiilor despre activităţile şcolare din această instituţie ~
Acum este Mar Noi 12, 2019 6:47 am

Ora este UTC + 3
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Atelierul de pictură Sfântul Luca
MesajScris: Mar Ian 07, 2014 1:32 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 16, 2009 8:33 pm
Mesaje: 928
Atelierul de pictură Sfântul Luca

Studiul tehnicilor tradiţionale ale picturii

Prof. coord. Andrei Rosetti*

Atelierul propune copiilor preocupaţi de artă, un program de iniţiere în tehnicile tradiţionale ale picturii.
Vom încerca să învăţăm vechile tehnici ale picturii reconstituind la început detalii din pictura din Evul Mediu şi Renaştere. Pe măsura avansării în tehnici ale desenului, elevii perseverenţi vor încerca să realizeze lucrări inspirate din capodopere ale perioadei amintite mai sus (icoane, portrete, compoziţii...).

Spaţiul de lucru se află în vecinătatea Paraclisului Sfântul Stelian din cadrul Colegiul Naţional Decebal Deva. Cursul este gratuit. Elevii îşi vor procura însă materialele necesare realizării temelor propuse. Pentru început propunem ca şedinţele de lucru să se desfăşoare marţea de la ora 13.00 sau de la ora 15.00. Durata unei şedinţe de lucru săptămânale este de o oră şi jumătate.

La început vom picta fragmente preluate din picturile vechi (un munte, un detaliu de peisaj, un obiect sau un veşmânt, un detaliu de arhitectură sau chiar mici studii de mână sau portret) în diverse tehnici:

- desen în creion sau cărbune
- schiţă în culoare, tuşuri etc pe hârtie
- miniatură pe hârtie
- pictură în tempera sau ulei pe lemn
- pictură în frescă pe suporturi mobile sau mici lucrări de mozaic
- pictură pe pânză

După posibilităţi, vom încerca să învăţăm şi alte lucruri legate de această perioadă din istoria artei europene prin colaborări cu invitaţi ceramişti, specialişti în arte textile, arhitecţi, muzeografi etc sau prin organizarea unor excursii de documentare în ateliere din ţară, în muzee şamd. Dincolo de simpla participare la un curs extracurricular destinat copiilor interesaţi de pictură, istorie, civilizaţie sau spiritualitate, ne propunem ca aceşti copii să simtă că sunt parte a unei atmosfere aparte, a unei mici comunităţi ce aminteşte de vechile bresle. Întâlnim astăzi grupuri de entuziaşti preocupaţi de modul de viaţă, obiceiurile, portul şi istoria dacilor, romanilor, cavalerilor medievali etc. La fel, vom încerca şi noi să reconstituim, atât cât e posibil, un atelier de pictură din vechime.

Proiectul este la debutul său. Rămâne de văzut cât din toate cele de mai sus sunt realizabile. Am ales ca patron al acestui proiect pe Sfântul Apostol Luca. Tradiţia spune despre acesta că a fost realizatorul primei icoane a Maicii Domnului. Din acest motiv breslele de pictori şi mai recent furnizori prestigioşi de materiale de pictură i-au purtat numele.
____________________________________________________________________________________________
*Pictorul Andrei Rosetti este cadru didactic titular al Liceului de arte Sigismund Toduţă din Deva, dar predă şi în cadrul Colegiului Naţional Decebal din Deva. Este licenţiat în arte plastice, specializarea pictură. Este coautor şi a îngrijit volumul Adnotării - lecţii de pictură apărut la Editura Institutului Cultural Român în 2011. Volumul coordonat de pictorul şi profesorul universitar Constantin Flondor cuprinde şi sinteza unei perioade de studiu din cadrul Facultăţii de arte şi design din Timişoara care a avut ca obiect tehnici ale vechii picturi. Andrei Rosetti pictează în prezent icoane destinate viitoarei catedrale din Deva. A expus pictură şi fotografie în galerii şi muzee din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Deva, Alba Iulia, Lipova, Hunedoara, Petroşani etc. A ilustrat mai multe cărţi pentru copii, a colaborat cu diverse publicaţii în calitate de autor de text, ilustrator sau graphic designer.

_________________
Toate cele bune,

prof.dr. Marin Florin Ilieș


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 3


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica ataşamente în acest forum

Căutare după:
Mergi la: