COLEGIUL NAŢIONAL “DECEBAL” DEVA

~ Forum intern destinat discuţiilor despre activităţile şcolare din această instituţie ~
Acum este Vin Noi 22, 2019 4:57 am

Ora este UTC + 3
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: World Space Week 2015 Raport
MesajScris: Dum Noi 15, 2015 7:54 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Feb 18, 2009 10:43 am
Mesaje: 193
WORLD SPACE WEEK 2015 SĂRBĂTOREȘTE DESCOPERIRILE SPAȚIALE
Activități desfășurate în cadrul Colegiului Național „Decebal” din Deva, Județul Hunedoara, România

În perioada 4 -10 octombrie a fiecărui an se sărbătorește „Săptămâna Spațiului Cosmic”.
Colegiul Național „Decebal” din Deva participă din anul 2010 la activitățile desfășurate în cadrul acestei manifestări internaționale.
Tematica anului acesta a fost: WORLD SPACE WEEK 2015 SĂRBĂTOREȘTE DESCOPERIRILE SPAȚIALE.

Anul acesta, 2015, mai multe cadre didactice , diriginți și profesori de diferite specialități din liceul nostru au decis să participe la acest eveniment și au desfășurat împreună cu elevii activități din cele mai diverse, cu tematici legate de spațiul cosmic. Elevii au realizat machete ale sistemului solar, ale unor nave spațiale sau ale unor așezări pe alte planete, au făcut prezentări de materiale legate de evenimente astronomice recente, eclipse de Lună și Soare, evenimente astronautice, misiuni spațiale spre comete sau spre Pluton. Elevii s-au întrecut unii cu alții în utilizarea diferitelor materiale pentru realizarea machetelor, de la carton la plastilină sau piese lego. Elevii claselor de gimnaziu dar și din clasele de liceu au realizat planșe desenate sau pictate cu tematică adecvată, planșe care sunt prezentate într-o galerie de lucrări. Toate lucrările sunt prezentate în sala de conferințe a liceului în cadrul unei expoziții dedicate acestui eveniment. Au fost prezentate filme științifice cu tematica spațiul cosmic, misiuni spațiale, explorarea spațiului , înțelegerea Universului, urmate de dezbateri prin care tematica filmelor a fost aprofundată.
Profesorii de fizică Bebu Mihai, Larisa Măgherușan, Șipoș Raul, Stănculescu Sorin dar și cei de alte specialități Daniela Teodoru (limba română), Golgoțiu Flavia (matematică), Balea Maria (franceză), Geta Pârvănescu (română) Szasz Zsofia (informatică) în calitate de profesori diriginți, Mariș Anca (Educație plastică – desen), Indrei Elena (educație tehnologică) au desfășurat activități în perioada 1-15 octombrie pe care am alocat-o acestei manifestări științifice.
Doamna profesoră Larisa Măgherușan a organizat mai multe activități cu elevii claselor a IX a D și a IX a E: Evenimentele spațiului cosmic în anul 2015, în care au fost prezentate împreună cu elevii cele mai importante evenimente astronomice și spațiale care au avut loc în acest an:
Evenimente astronomice - eclipsa partială de Soare, 20 martie 2015, eclipsa totală de Lună și Luna la perigeu, 28 septembrie 2015, Lună albastră în iulie, adică faza de lună plină a avut loc de două ori în aceeași lună (2 și 31 iulie), 2015 - an de solstițiu lunar minor, respectiv an în care declinația maximă a Lunii are valoarea cea mai mică (18,5°), conjunctia planetelor Venus și Jupiter, 30 iunie 2015, tripla conjuncție a planetelor Venus, Jupiter și Marte, 26 octombrie 2015:
Misiuni spațiale: misiunea New Horizons a NASA care a ajuns foarte aproape de planeta Pluto, iulie 2015; misiunea Rosetta a ESA care a „aterizat” pe cometa 67P Churyumov - Gerasimenko, noiembrie 2014 și a restabilit comunicațiile cu ESA în iunie 2015. Elevii au participat la dezbatere, au făcut desene, fotografii și au prezentat și alte materiale legate de diverși oameni de știință cu contribuții importante în astronomie și astrofizică. Au participat cei 60 de elevi ai acestor clase, în mai multe activități.

Marți, 06.10.2015, profesor-diriginte Golgoțiu Flavia și elevii clasei a X-a A au desfășurat o activitate în cadrul Săptămânii spațiului cosmic. Acțiunea s-a desfășurat în sala multimedia a Colegiului Național "Decebal" și la ea au participat 27 elevi. O echipa de elevi a prezentat materialul "7 minuni ale Sistemului Solar". Pentru ilustrarea afirmațiilor legate de planete elevele din echipă au construit și o machetă. Elevii au mai realizat un material Power Point referitor la "Sateliți în spațiul cosmic", pe care l-au prezentat colegilor lor. O altă colegă a prezentat materialul "Marte - o posibilă colonizare a planetei", în care a adus la cunoștința ascultătorilor căteva lucruri mai mult sau mai puțin cunoscute despre planetă. Inspirat și de filmele vizionate un alt elev a realizat o machetă a unei stații spațiale și a prezentat un material despre viața în spațiul cosmic. În final elevii au urmărit documentarul "Misterele Universului și frământările Pământului".

Elevii claselor a VIII-a C,D, E, VII A, XI,D,F, XII F coordonate de domnul profesor Bebu Mihai au realizat activități foarte diverse:
- Prezentări Power Point: Spațiul cosmic, Universul, Marte, Apa pe Marte, Găurile negre, Istoria zborului cosmic;
- Machete și planșe: Sistemul solar, Universul la scară, Soarele –Pământul și Luna, Racheta, Peisaj marțian, Machetă lego naveta spațială la lansare, Sondă spațială; Machete de rachete pentru concursurile de rachetomodelism;
- a fost vizionat de către elevii mai multor clase filmul „Universul”.

Elevii de gimanziu și liceu coordonați de doamna profesor Mariș Anca au realizat în cadrul orelor de desen un număr de aproape 50 de planșe cu tematică legată de spațiul cosmic pe care le-au expus într-o expoziție în sala de conferințe a liceului. În planșele prezentate elevii și-au pus în valoare talentul, inspirația și pasiunea pentru a realiza lucrările deosebite care apar în expoziție.

Domnul profesor Șipoș Raul a realizat activități dedicate acestui eveniment cu clasele coordonate XII B,XI E, XD. Elevii au vizionat filmul documentar ”Journey to the Edge of the Universe” și au realizat și apoi și-au prezentat desenele și planșele realizate legate de zborurile cosmice și sistemul solar.

Clasa a X-a C coordonată de doamna dirigintă profesor Geta Pâvănescu a realizat în cadrul anui activități de diriginție un atelier de construcții de machete ale sistemului solar sau de desene având ca tematică spațiul cosmic.

Doamna profesoar Indrei Elena a realizat împreună cu elevii claselor de gimnaziu de la a V-a la a VIII-a o miniexpoziție de machete din diferite materiale ale unor nave spațiale, planete , sistemul solar , așezări spațiale, desene, planșe, sateliți, stații orbitale. Elevii de gimnaziu s-au dovedit foarte entuziaști și au luat foarte în serios această activitate, fiecare în funcție de ingeniozitatea, talentul artistic și tehnic și dotarea personală.

Elevii clasei a IX- a D , coordonați de doamna profesor-diriginte Daniela Teodoru, au decis să celebreze acest eveniment prin organizarea unei sesiuni de proiecte cu temă științifică, în cadrul orei de dirigenție. În urma acestei sesiuni, elevii au aflat lucruri noi, dar au dobândit și diferite abilități grație muncii în echipă, dezvoltându-și creativitatea și capacitatea de comunicare. Proiectele realizate au fost diverse. Elevii au realizat un tablou în care au reprezentat Sistemul Solar, o prezentare PowerPoint în care au fost expuse diferite curiozități despre planete, au realizat felicitări în care au prezentat prin artă quilling forme de viață extraterestre. In cadrul proiectului, elevii au susţinut prezentări despre cercetători ȋn domeniul fizicii, au realizat o machetă a Sistemului Solar, au gătit brioșe decorate cu motive potrivite temei. Toate activitățile au fost imortalizate prin fotografii şi filmări.

Doamna profesoară Maria Balea a desfăşurat activitatea despre spaţiul cosmic în 8.10.2015, cu elevii clasei a 6-a A în cadrul orei de limba franceza, astfel a folosit aceasta ocazie pentru îmbogăţirea vocabularului cu cuvinte legate de tema proiectului: numele planetelor, nume ale corpurilor cereşti, curiozităţi legate de spaţiul cosmic. Elevii au fost foarte entuziasmaţi de realizarea planşei, mai ales că au căutat singuri informaţiile pe care le-am folosit. Au adus cărţi pe aceasta temă, au descris imaginile din spaţiu şi au desenat componentele planşei.
Profesorul Stănculescu Sorin a organizat cu clasa a XI-a A, în cadrul orelor de diriginție, vizionarea câtorva filme științifice de referință legate de dezvoltarea cunoștințelor de fizică și astronomie sau de dezvoltarea cosmologiei și fizicii moderne urmate de prezentări mai aprofundate ale tematicilor prezentate.

Multiplele activități desfășurate au permis elevilor să își manifeste creativitatea, să le pună la încercare imaginația, să își îmbogățească și să își aprofundeze cunoștințele despre spațiul cosmic, dezvoltarea științei și tehnologiei.

Vernisajul expoziției de desene și machete WORLD SPACE WEEK 2005 a avut loc în data de 4 noiembrie 2015 în sala de conferințe a Colegiului Național Decebal Deva în prezența domnului director prof.dr. Ilieș Florin, elevilor, profesorilor și reprezentanților mass-media.
În cadrul acestei activității finale a fost prezentată elevilor participanți, mai ales elevilor de gimnaziu, importanța și semnificația acestei activități. Elevii de gimnaziu au pus apoi întrebări dintre cele mai deosebite și interesante legate de tematica activității, întrebări care dovedesc importanța realizării acestui gen de activități de informare, instruire și educare, necesare dezvoltării personale a elevilor în acest secol al dezvoltării științei și tehnicii.
Numărul elevilor participanți s-a ridicat la peste 600 pe toată perioada de desfășurare a activităților.
Toate activitățile desfășurate au fost surprinse în imagini pe care le vom posta pe forumul liceului și pe site-ul oficial al manifestării World Space Week 2015.

Deva 15.11.2015
Profesor Stănculescu Sorin
Pagina pe care este înregistrată activitatea desfășurată la liceul nostru în cadrul World Space Week 2015 este indicată mai jos
http://www.worldspaceweek.org/events/ev ... entID=9208
Pozele realizate în timpul activităților de anul acesta se află pe site-ul
https://www.flickr.com/groups/867131@N24/?added=5
O galerie foto de la vernisajul expoziției World Space Week 2015 se găsește pe forumul CND la http://www.cnd.ro/index.php?option=com_ ... 27:general

Felicitări elevilor şi profesorilor care au organizat și au luat parte la desfăşurarea acestor activităţi


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 3


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 102 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica ataşamente în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron